Motivatie op je werk: obstakels overwinnen

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd wordt en ook blijft op je werk? In dit blog geven we je tips om weer nieuwe motivatie te vinden en obstakels te overwinnen.

Wat is motivatie?

Motivatie verwijst naar de innerlijke drijfveren en krachten die ons ertoe aanzetten om actie te ondernemen om ons doelen te bereiken. Het is de reden of redenen waarom we iets willen doen, en het beïnvloedt ons gedrag, onze inzet en ons volhardingsvermogen bij het nastreven van die doelen.

Soorten motivatie

We onderscheiden een tweetaal soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en heeft geen tastbare ‘beloning’ op zicht. Intrinsieke motivatie komt voornamelijk uit persoonlijke interesses, plezier en passie. Extrinsieke motivatie komt wel van buitenaf, zoals erkenning en beloning wat ons motiveert om een taak uit te voeren.

Overwin obstakels

Er zijn allerlei factoren die ervoor zorgen dat we onze motivatie verliezen. Gebrek aan uitdaging en het niet krijgen van (positieve) feedback kunnen zijn daar een van. En ook een negatieve werkomgeving en een gebrek aan erkenning en waardering kan leiden tot demotivatie. Als dit bij jou het geval is, wat zou je dan kunnen doen om dit te verhelpen?

#1 Zoek naar nieuwe taken en verantwoordelijkheden

Langdurig dezelfde werkzaamheden uitvoeren kan op den duur eentonig en saai worden. Overleg met je leidinggevende of het mogelijk is om extra taken en/of verantwoordelijkheden te krijgen. Nieuwe taken en verantwoordelijkheden kunnen ervoor zorgen dat je (snel) weer uitgedaagd wordt en zo ook nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie krijgt. Ook je vaardigheden opfrissen door het volgen van cursussen en opleidingen kan helpen.

#2 Visualeer het behalen van doelen

Stel jezelf voor dat je bepaalde doelen hebt bereikt en visualiseer hoe dat voelt, dit vergroot je intrinsieke motivatie en kan je helpen om gemotiveerd te worden. Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat visualisatie op zichzelf niet genoeg is om motivatie te behouden, maar het kan zeker wel een extra hulpmiddel zijn in combinatie met andere strategieën zoals het stellen van doelen en het belonen van jezelf.

#3 Lees zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken kunnen je ook helpen om weer motivatie te krijgen. Het lezen van inspirerende verhalen en voorbeelden van succesvolle mensen kunnen motiverend werken. Onthoud wel dat er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing is wat uit een boek komt. Wat werkt voor de ene persoon, hoeft niet te werken voor een ander. Blijf vooral experimenteren en ontdekken wat voor jou werkt om gemotiveerd te blijven.

#4 Blijf positief

Richt je vooral op de positieve dingen en blijf jezelf aanmoedigen om door te gaan. Als je je altijd maar focust op tegenslagen en obstakels, dan bereik je zeker geen doelen. En bovendien draagt een positieve houding ook nog eens bij aan een betere werkomgeving en een leukere samenwerking met je collega’s. En dat is natuurlijk ook heel wat waard!