Wil jij Zzp-er worden? Hou rekening met een aantal zaken

Steeds meer werknemers en dus ook Support Professionals nemen het besluit om Zzp-er te worden. Misschien speel jij ook wel met die overweging? Er zijn een aantal zaken waar je in ieder geval rekening mee moet houden. We hebben het in dit blog voor je op een rij gezet.

Waarom?

Begin altijd met het antwoord geven op de vraag: waarom? Waarom wil je Zzp-er worden? Voor veel mensen is het motief dat ze meer vrijheid willen ervaren. Niet langer in het vaste patroon van 40 uur per week, 52 weken per jaar (minus vakantie) willen werken met een werkgever of manager die er niet veel van begrijpt boven zich. Ook andere motieven kunnen natuurlijk een rol spelen. Wat is jouw motivatie om Zzp-er te willen worden?

Voordelen van Zzp-er zijn

Een voordeel van ZZP-er zijn is dat je vaak meer kan verdienen dan iemand in loondienst die dezelfde functie of rol heeft. Er zijn bovendien ook een aantal fiscale regelingen die hier tot een bepaalde omzet aan bijdragen. Een ander voordeel is dat je inderdaad meer vrijheid hebt. Namelijk de vrijheid om je eigen opdrachten te kiezen. Je ben niet verplicht om bij bedrijven te werken waar je niet blij van wordt.

Nadelen van Zzp-er zijn

Het grote voordeel van Zzp-er zijn, namelijk vrijheid, is ook meteen het grote nadeel. Je moet namelijk na iedere opdracht weer op zoek naar een nieuwe opdracht. Wanneer je bedreven bent in netwerken en acquisitie is dit natuurlijk helemaal geen probleem. Maar wanneer je dit minder goed beheerst kan het soms een grote uitdaging zijn. Je moet een aantal financiële zaken ook helemaal zelf regelen als Zzp-er. Zoals het regelen van een goede pensioenvoorziening en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En al deze zaken moet je natuurlijk ook zelf betalen.

Hoe bepaal je je uurtarief?

Een van de meest lastige dingen als Zzp-er is het bepalen van je uurtarief. Met name startende Zzp-ers hebben nog wel eens de neiging om een (te) laag uurtarief te hanteren zodat ze eerder voor een opdracht of klus in aanmerking komen. Maar dit is zelfbedrog wanneer je uurtarief niet opweegt tegen de kosten die je moet maken als Zzp-er. Dus hoe bepaal je nu je uurtarief? Neem in ieder geval het volgende mee:

1. De markt

Doe onderzoek naar wat een gebruikelijk uurtarief is voor een Zzp-er in jouw branche. Vaak kan je hier online veel informatie over vinden. De regio waar je werkt speelt hierin ook een rol. Vaak liggen de uurtarieven in de Randstad hoger dan in de rest van Nederland.

2. Kosten

Zorg dat je je vaste maandelijkse kosten scherp hebt. Dit gaat van je kosten voor levensonderhoud tot de kosten die je als Zzp-er maakt voor bepaalde voorzieningen als een pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wanneer je weet wat je maandelijkse kosten zijn is het veel makkelijker om te bepalen welke omzet nodig is om deze kosten te dekken en ook nog winst te maken.

3. Belasting

Reken je niet rijk. Je zal als Zzp-er straks betaald krijgen inclusief btw (21%). Maar die btw moet je ook ieder kwartaal weer afdragen. Dit zijn dus geen inkomsten. En over de rest van je omzet moet je ieder jaar ook inkomstenbelasting betalen. Zorg er dus voor dat je maandelijks voldoende geld reserveert en apart zet om aan deze verplichtingen te kunnen voldoen. En hou hier bij de bepaling van je uurtarief dus ook rekening mee.