4 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Zelfvertrouwen is een begrip dat zich niet zo makkelijk specifiek laat definiëren. Vaak komt een gebrek aan- of laag zelfvertrouwen in specifieke situaties en gedachtes naar voren. Laag zelfvertrouwen vertaalt zich dan bijvoorbeeld in gevoelens als ‘de ander is beter’ of ‘ ik ben niet goed genoeg’.  Weinig zelfvertrouwen kan ook verschillende oorzaken hebben. Die liggen vaak in iemands jeugd. En als weinig zelfvertrouwen leidt tot moeizaam functioneren is het belangrijkste advies om hierbij hulp te zoeken. Bijvoorbeeld door gesprekken aan te gaan met een psycholoog. In deze bijdrage hebben we niet de definitieve oplossing om je zelfvertrouwen op te krikken, maar wel een aantal tips die je kunnen helpen om op bepaalde momenten anders te denken en te doen waardoor je zelfverzekerder bent en overkomt.

1. Focus op wat je goed kan

Iedereen heeft zijn eigen unieke talent(en). Dingen waarin je heel erg goed bent en uitblinkt. Zet het voor jezelf maar eens op een rijtje. Je zal versteld staan dat je een behoorlijke opsomming kan maken van dingen die je heel goed kan. Wanneer je vooral op deze dingen de focus legt in je gedachten hoef je minder stil te staan bij dingen waarvan jij (denkt) dat je er minder goed in bent. Of waar anderen volgens jou veel beter in zijn.

Leestip: Stilstand is achteruitgang: het belang van persoonlijke ontwikkeling

2. Vraag anderen eens waar ze jou goed in vinden

Om dit te kunnen doen is op zich wel wat (zelf)vertrouwen nodig. Maar als er mensen zijn waarbij jij je veilig voelt kan het heel waardevol zijn om deze vraag te stellen. Dit noem je feedback ontvangen. Positieve feedback in dit geval. En dat kan zeker bijdragen om meer zelfvertrouwen te voelen. Bovendien kan je, als je weet waar anderen je goed in vinden ook meer focus aanbrengen om juist in deze talenten verder te ontwikkelen. En het is natuurlijk ook heel fijn om eerlijke positieve feedback te krijgen.

3. Blijf weg van negatieve invloeden

Het gevoel van minder of weinig zelfvertrouwen ontstaat vaak in de nabijheid van bepaalde mensen en/of situaties. Het klinkt wellicht wat eenvoudig, maar wanneer je deze mensen en situaties vermijd zal je er minder last van hebben. Als bepaalde personen een negatief effect hebben op jouw zelfvertrouwen, doe je er dus goed aan om deze personen minder vaak of helemaal niet meer te zien. Dit is in werksituaties niet altijd makkelijk natuurlijk. Maar zeker iets dat in de privé-situatie wel te realiseren is.

4. Stop met vergelijken en accepteer wie je bent

Een lager zelfbeeld en minder zelfvertrouwen voel je vaak ook omdat je jezelf vergelijkt met anderen. En hierbij de aanname doet dat de ander beter is of ergens beter in is. Dat voel je alleen maar zo omdat jouw gedachtes dit beeld vormen. Het is meestal niet feitelijk. Een ander is niet altijd beter dan jij. En jij bent sowieso altijd goed genoeg. Accepteer wie jij bent dan dat jij ook, net als de ander, over je eigen unieke talenten en eigenschappen beschikt. Probeer dus rationeler naar anderen en jezelf te kijken.