Effectief thuiswerken, hoe doe je dat?

Sinds Corona in 2020 toesloeg is de mogelijkheid om thuis te werken bij veel bedrijven standaard geworden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zorg je er voor dat je als thuiswerker je dagen zo effectief mogelijk besteedt? Afleiding ligt (ook) thuis op de loer namelijk. En hoe zorg je er voor dat je voldoende aan ontspanning toekomt? Effectief thuiswerken? Hoe doe je dat precies? We hebben een aantal aandachtspunten en tips voor je op een rij gezet.

Leg je apparaten uit het zicht

Of je nu thuis werkt of op kantoor, je smartphone is de grootste afleiding die er bestaat. We zijn geneigd om bij iedere notificatie of ander piepje even te kijken. Of om iedere 10 minuten onze socials te controleren. ‘Hoeveel likes heb ik?’. Zet daarom je smartphone op stil. Nog beter is om je smartphone in een andere kamer te leggen, zodat deze ook uit je gezichtsveld is.

Wandelen

Je bent en werkt effectiever wanneer je fysiek een mentaal in goede conditie bent. Vaak is je thuiswerkplek niet helemaal zo ergonomisch verantwoord ingericht als op kantoor. Waardoor je je houding vaker moet afwisselen en je nog beter moet opletten dat je fysieke conditie goed is. Neem dus minimaal 2 keer per dag een break van een half uur en ga bij voorkeur lekker naar buiten om een wandeling te maken. Dit kan ook goed zijn voor je sociale contacten. Wie weet wie je tegenkomt wanneer je even door de stad of dorp wandelt. En voor je lijf is het natuurlijk helemaal geweldig wanneer je aan voldoende beweging komt. In een uur kan je al zo’n 5 kilometer wandelen namelijk.

Plan je werk en overleg met collega’s

Effectief werken betekent ook dat je het werk zo goed mogelijk moet plannen. En doelen moeten stellen. Overleg aan het begin of eind van iedere werkdag met je collega’s over de taken die uitgevoerd moeten worden en de doelen die moeten worden behaald. Het is bovendien ook heel goed voor het teamgevoel en ook fijn om iedere dag minimaal 1 a 2 keer contact met elkaar te hebben. Zorg er ook voor dat je voldoende contact houdt met je leidinggevende. En als je leidinggevende bent, dat je voldoende contact hebt met je medewerkers.

Laat je werk op tijd los

Houdt je wanneer je thuis werkt ook echt aan het (maximale) aantal uren dat je per dag behoort te werken. Het is verleidelijk maar niet effectief om structureel teveel uren te werken. Je mentale en fysieke conditie wordt snel minder. En je komt ook minder toe aan andere belangrijke dingen als je gezinsleven of sociale contacten. Dit maakt je uiteindelijk minder effectief. Dat wil niet zeggen dat je niet flexibel kan zijn. Sterker nog, dat is een van de voordelen van thuiswerken. Je kan je werk om andere sociale en gezinsactiviteiten heen plannen en uitvoeren. Dit kan je dan uiteindelijk weer effectiever maken. zowel in privé als met betrekking tot je werkzaamheden. Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van de juiste balans.

Leestip: Strategisch ondersteunen doe je nog beter met deze praktische tips